Zijn er vaste routes?
Het antwoord is ja en nee. Ja er is een vaste heen- en terugweg naar het gebied. Nee, in het gebied is het verplicht om buiten de paden te rijden. Staatsbosbeheer laat ons toe in het gebied met de paarden om 1 keer paar jaar buiten de paden te rijden. Op die manier helpen de paarden op een natuurlijke manier met het beheer van het gebied. De hoeven zorgen ervoor dat het gebied niet dicht slibt/groeit met ontkiemende plantjes en mossen bijvoorbeeld. En dat geldt niet alleen voor de Kale Duinen zelf.

Dus als je wilt dat de ADT ook in de toekomst bestaansrecht heeft: rijd buiten de (zand)paden!

Mogen familie en vrienden komen kijken zonder een kaartje te kopen?Ja dat mag! Alleen deelnemers zijn verplicht een ticket te kopen. Gewone bezoekers zijn meer dan welkom. Het handigste is als ze naar de parkeerplaats aan de Canada (dat is een straat met parkeerplaatsen vlakbij de Kale Duinen) rijden.

Hoeveel kilometer is de route?
De ADT kent geen route in het gebied. Je mag rijden zo lang en zo ver als je wilt.

Hoe vind ik de uitgang?
Staatsbosbeheer plaatst altijd een lange paal met een paarse vlag in het gebied. Als je die ziet, dan moet je daarheen rijden. In de buurt van deze vlag kom je ongetwijfeld alweer bordjes van Hippisch Drenthe tegen die de route aangeven.

Is de ADT geen verschrikkelijk massaal evenement?
Het antwoord is: ja, de ADT behoort tot de grootste (zo niet het grootste) evenementen in Noord-Nederland. We hanteren een max van 800 deelnemers, dus dat zijn er 400 per dag.

Toch hoef je niet bang te zijn dat je door de paarden het bos niet meer ziet. We starten in groepen (tijdsblokken) gedurende de dag. Dat zorgt ervoor dat het aantal ruiters in het gebied mooi gespreid is. Zélfs op de zandvlakte van de Kale Duinen. De standaard reactie van deelnemers die zich hier voorgaande jaren zorgen over maakten is: we hebben ons zorgen gemaakt om niks, het was helemaal niet overbevolkt.

Logisch ook, want het Drents-Friese Wold beslaat een oppervlakte van 61 vierkante kilometer. Ruimte zat dus!